Dam kortspel

Dam är ett perfekt kortspel för den som vill lära sig ett snabbt och enkelt kortspel. Målet med spelet är att samla på sig så få poäng som möjligt. Du behöver bara en vanlig kortlek för att komma igång. Man behöver vara minst två spelare, men det går även att vara fler. Det finns idag två olika varianter av Dam och vi ger en förklaring på båda två.

Såhär spelar du dam kortspel

I Dam så vinner den spelare som samlar på dig minst poäng. Ett ess är värt ett poäng, en tvåa är värd två poäng och så vidare. Här kommer en liten beskrivning på hur du spelar kortspelet dam.

Spelet börjar alltid med att varje spelare lägger sju upp och nedvända kort framför sig. Resten av korten placeras i en hög på bordet. Spelare ett börjar med att dra ett kort ur högen på bordet. Om spelaren vill ha detta kort får denne byta ut det mot ett kort på bordet. Man mår sedan fortsätta dra tills det kommer ett kort som man inte önskar. Sedan är det nästa spelare som ska göra likadant.

Så fortsätter man tills det inte finns några kort kvar i högen. Då är det dags att räkna ihop poängen och se vem som har vunnit omgången.

Man får komma överens med sin motståndare över hur många omgångar man ska köra för att utse den slutliga vinnaren. Det kan också vara bra att ta fram papper och penna så att man enkelt kan räkna poängen. Vid spelets slut ser man vem som har minst poäng och alltså blir vinnaren.

Dam kortspelets ursprung

Spelet har sitt ursprung i Finland men är väldigt populärt i hela Norden. Ibland kallas det även för svarta Maja eller Svarte Petter i Sverige. Det är inte bara populärt att spela hemma tillsammans med familj och vänner, du kan även delta i turneringar om du är riktigt duktig. Spelet kallas i vissa kretsar också spader dam.

Regler att följa

Något som är väldigt viktigt att komma ihåg är att du måste byta ut dina kort i en viss ordning när du spelar Dam. Låt oss säga att du drar ett kort i högen på bordet. Det är ett kort som du vill spara. Då måste du byta det mot det första kortet i din rad. Sedan byter du bort det andra, det tredje och så vidare. Du måste alltid gå från vänster till höger. Om du väljer att gå hela din rad måste det sista kortet kastas, även om det skulle vara bättre. Du har alltså ingen chans att ångra dig senare under spelets gång.

Det finns också en annan variant av spelet som brukar kallas spader dam. Då ska du bli av med dina kort på handen och inte sitta med spader dam på slutet. Då får alla spelare sex kort på handen och resten läggs i talongen på bordet. Första spelaren lägger ut ett antal kort i samma färg. Nästa spelare ska då försöka matcha, alltså sticka över med högre kort i samma färg. Om man lyckas vänds korten bort och är ute ur spelet. Om man inte kan sticka korten får man ta upp dem på hand. Får du som spelare vända bort kort får du göra nästa utspel.

Spader dam är då spelets viktigaste kort eftersom det inte kan användas till att sticka med. Spader dam får endast användas som utspelskort. Mot slutet av spelet kommer allt fler spelare att bli av med sina kort. Någon kommer dock att bli sittande med spader dam och då är spelet slut. Därför är det viktigt att bli av med den så snart som möjligt.

Du kan dock inte känna dig säker för att du har spelat ut en spader dam en gång. Du kan lika gärna bli tvungen att plocka upp den vid ett senare tillfälle. Därför gäller det att alltid ligga ett steg före och tänka över vilka kort du ska spela.

Poängsystem

Dam handlar alltså om att få så lite poäng som möjligt. Alla damer och hjärter kung räknas som noll poäng. Alla andra kort har samma poäng som sin valör. Essen är alltid värda ett poäng. De resterande kungarna är värda 13 poäng. Dessa ska du alltså undvika till varje pris. Du måste alltså kolla koll på vilken färg kungen har så du inte går miste om ett kort som ger noll poäng.

FAQ

Vem uppfann kortspelet Dam?

Det är inte känt vem som uppfann spelet men det kommer i alla fall från Finland. Nu är det minst lika populärt i Sverige och Norge.

Hur många kort har man när man spelar dam?

Du använder en hel kortlek på 52 kort när du spelar dam. Du ska alltid ha sju kort framför dig på bordet.

Vilka kort går ej att vinna med i Dam?

Du kan inte vinna med spader dam. När en spelare sitter med denna i handen så är spelet slut